Grunderna i webbdesign

3564011-web-design

Webbdesign är ett väldigt brett ämne som innefattar en mängd olika tekniker, idéer och konventioner. Att lära sig och bli bra på webbdesign är inget som händer bara över ett par dagar, det kräver en hel del praktisk övning och experimentering.

Använda verktyg eller bygga från grunden?

Det finns ett flertal väldigt praktiska verktyg man kan använda sig av för att designa en webbplats. Det mest använda verktyget för detta är WordPress , det estimeras finnas över 74 miljoner sajter på nätet som använder sig av detta. WordPress är ett bra ställe att börja på om man är ny till webbdesign, det låter en fokusera på helheten och med lite vana kan vem som helst lägga upp en helt fungerande webbplats. För att bygga upp en sajt helt från grunden kommer man ju dock behöva stifta bekantskap med saker som HTML, Javascript och PHP, vilket kräver betydligt mer tid.

Låta syftet driva designvalen

Det finns en hel den konventioner inom webbdesign och de flesta användare förväntar sig hitta specifika sidor och funktioner på en webbplats som utgett sig för att en viss typ. Att följa dessa konventioner är ibland inte svårare än att besöka sajter inom samma segment och försöka hitta röda trådar. Ska man till exempel skapa en webbutik kommer ju användare förvänta sig att det bland annat finns någon typ av sökfunktion så man snabbt kan hitta en produkt man söker. Om man istället har tänkt att lägga upp en affiliatesajt som arbetar med att driva trafik till andra sajter inom ett specifikt område, som till exempel sajten vasa casino gör, kommer användare istället förvänta sig att få många exempel på sajter som kan erbjuda produkten eller tjänsten de är ute efter.

Så länge man kan se till att uppfylla dessa förväntningar kommer man ha en mycket bättre chans att skapa en lyckad webbplats.